Värdera en nischidé

  1. Målgruppsstatistik (Audience Insights)

 

Audience Insights är ett verktyg framtaget av Facebook som tillåter oss att hitta och värdera potentialen hos en idé till en nischmarknad.

 

Vilka frågor ska du ställa till Audience Insights om din nischmarknad som du siktar in dig på? Du måste få svar på följande frågor för att bättre kunna förstå din nisch och på så sätt kunna pricka möta den bättre. Kom ihåg att en “superdesign” utan bra targeting av din målgrupp är värdelös!

Vilka av din nischs favoritmärken har Facebooksidor?

Vilka kändisar är din nisch fan av?

Vilka är din nischs favoritböcker? Filmer? Tidningar? Bloggar eller hemsidor?

Vilken typ av evenemang deltar din nisch i?

Vilka föreningar/organisationer är kopplade till din nischmarknad? En federation? En förening?

Vilka under-nischar finns det till din nischmarknad?

 

När du svarat på frågorna, titta under Interests area på Audience Insights för hemsidor som matchar svaren på de här frågorna.

 

För att använda Audience Insights är det viktigt att din Facebook användare är inställd på engelska.  För att ändra spark, gå till Konto inställningar och ändra språket till “English (US)”. Var säker, det är lätt!

 

För att få tillgång till verktyget, klickar du på  “Annonshanteraren” för din användare.

a1

Om det är första gången som du använder Facebok annonser, behöver du gåtill följande hemsida för att kunna få tillgång till Audience Insights: https://www.facebook.com/ads/manager

 

Klicka sen på Tools / Audience Insights.

a2

När du väl är inne i verktyget, kommer en liknande bild som nedan att visas. Du klickar på “Everyone on Facebook”:

a3

Efter det väljer du vilket land du vill söka efter tillsammans med den nishc där du vill positionera dig. (Här har vi valt Frankrike och en gitarr)

a4

Här är en lista på länder som vi levererar till för tillfället:  Tyskland, Österrike, Belgien, Bulgarien, Chyprus, Kroatien, Danmark, Spanien, Estland, Storbritannien, Sverige, Finland, Frankrike, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Lituania, Lettland, Schweiz, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Rumänien, Portugal, Tjeckien, San Marino, Slovakien och Slovenien.

 

Fliken “Demografi” gör det möjligt att identifiera fördelningen av män och kvinnor i din målgrupp samt deras civilstånd: gift, i ett förhållande, singel, sysselsatt, eller efter utbildningsnivå: högstadie, gymnasium eller högskola.

a5

Notera att resultaten i de olika flikarna kommer förändras beroende av vilka fält du fyller i.

I Audience Insights, kan du hitta idéer kring olika intressen som din målgrupp kan tänkas ha. Om du klickar på fliken “Pages like” hittar du sidor numrerade X, Y, Z som listar upp ämnen som har att göra med intressena som du redan valt. Geno matt studera varje sida kan du alltså lära känna din målgrupp bättre.

a6

Längst ned på sidan, går den att se en kolumn “Affinity” som mäter förmågan hos din målgrupp att likea inlägg, i jämförelse vilken annan Facebookpublik som helst. Med andra ord, är de ten engagerad målgrupp eller inte?

a7

Du kan se den här publiken genom att klicka på Spara knappen högst upp och sedan öppna den I Power Editor.

Aktivitetslabbet ger dig ännu mer information om din målgrupp, speciellt antalet annonser som din målgrupp har klickat på.