Introductie in intellectueel eigendom

Bij Teezily, zijn wij sterk toegewijd aan respecteren van het intellectueel eigendom van derde en we achten onze gebruikers ook hetzelfde te doen.

De wetten en juridische normen voor dit onderwerp zijn erg gedetailleerd en complex, vooral voor het  materiaal online, we begrijpen dat ze moeilijk toe te passen zijn in de Teezily campagnes. Daarom hopen we dat onze samenvatting hieronder wellicht fundamentele kennis over het intellectueel eigendom kan bieden.

Trademark:

Een trademark is een herkenbaar symbool, design, woord of uitdrukking die wettelijk zijn geregistreerd of vastgelegd door een individu of organizatie en is gerelateerd aan een product of service van een eigenaar. Trademark vertegenwoordigd niet alleen het eigendom, maar staat ook toe dat klanten identificeren met een bedrijf en dat stelt ze gerust wanneer het neer komt tot de kwaliteit. Het wordt beschouwd als een van de grootste bezittingen van een bedrijf en daarom wordt het zo beschermd. Trademark wetten beschermen tegen exacte kopieën, maar ook aangepastte versies die bijna gelijk zijn vergeleken met het orgineel, in de ogen van de gemiddelde consumenten, die kunnen denken dat de campagne is geautoriseerd of opgezet door de eigenaar van de trademark.

Voor Teezily gebruikers is het verboden om trademarks te gebruiken tenzij ze uitdrukkelijke toestemming van de eigenaren voor commercieel gebruik op Teezily hebben. Vanuit dit oogpunt, moeten ze het autorisatie bewijs aan het Teezily team kunnen geven voor het lanceren van een campagne, anders kan Teezily de campagne annuleren. Iedere tekst of tekening die dichtbij een trademark staan zijn ook verboden.

Copyright:

Copyright is een bescherming van het orginele werk van een schrijver, ongeacht kwaliteit en het gebruikte medium. Zulke rechten geven hun het exclusieve rechten om het te gebruiken en te verspreiden, zonder te hoeven te registreren. Dit betekent dat het werk “orgineel” moet te beschermen.

Veel mensen gaan ervan uit dat het online inhoud, of inhoud gevonden op websites niet vallen onder copyright wetten en vrij mogen worden gebruikt en aangepast zonder toestemming. Andere denken dat de online inhoud niet wordt beschermd tenzij het een copyright bericht bevat. Dit is niet waar. Als iemand eenmaal zijn orginele werk op het internet zet dan gelden de copyright wetten automatisch toegepast en bezit de eigenaar het eigendomsrecht.

Voor Teezily gebruikers is het verboden om een derde partij copygerechtigd werk zonder toestemming te gebruiken. Maar je kan natuurlijk geinspireerd raken van iemand anders werk en ideeen. Op het moment dat je jouw orginele designs upload op Teezily ben jij de eigenaar van het copyright en kun je het claimen zodra je een schending van het copyright tegenkomt.

Auteursrecht:

Hetzelfde als copyright, maar dit word Auteursrecht komt uit het Frans en wordt voor namelijk gebruik in Europa. Een Auteur is een schrijver, componist, artiest, beeldhouwer etc. Met dit recht, kunnen auteurs financieel profijt van hun creaties hebben, en het goedkeuren om het te herproduceren van hun werk in iedere vorm.

Bijvoorbeeld, een schrijver hoeft niet zijn hele boek te registeren, maar door het gebruiken van quotes en namen die direct uit het boek komen worden al gezien als schending.

Persoonlijkheidsrechten:

Een individu heeft het recht om het commercieel gebruik te controleren van zijn of haar naam, afbeelding, handtekening of andere aspecten van het eigen identiteit. Daarom kun je geen campagnes creëren over iemand zonder zijn of haar toestemming.

De meest voorkomende schending op dit gebied heeft betrekking op beroemdheden. Publiceren van hun naam en afbeelding in een commercieele context is zelfs serieuzer als deze elementen zijn beschermd met beeldrechten, ook als er geen afbeelding is. Tevens zijn vaak de platenmaatschappij, agent of wie dan ook, zijn bevoegd om exclusief producten gerelateerd aan de beroemdheden uit te brengen.

Handige websites:

Je kunt meer leren over het intellectueel eigendom met de volgende bronnen. Ze hebben allemaal een “Meest gestelde vragen” gedeelte en een zoekmachine voor optimaal onderzoek (helaas, is er geen datebase voor schrijversrecht/copyright).

https://www.inpi.fr: Het Franse nationaal institute voor industrieel eigendom

https://euipo.europa.eu/ : Het Europese bureau voor harmonizatie van de interne markt (Trademarks en designs).

– http://www.wipo.int :Wereld intellectueel eigendom organisatie en zoekmachine voor internationale trademarks.

– http://www.uspto.gov: Verenigde Staten patent en trademark bureau