Introductie in intellectueel eigendom

Bij Teezily, vinden wij het belangrijk om intellectueel eigendom van derde partijen te respecteren. Ht is belangrijk dat onze gebruikers dat ook doen.

De wetten en juridische normen voor dit onderwerp zijn gedetailleerd en complex, vooral voor het  materiaal online, we begrijpen dat ze moeilijk toe te passen zijn in de Teezily campagnes. Daarom hopen we dat onze samenvatting hieronder fundamentele kennis over het intellectueel eigendom biedt.

 

Trademark:

Een trademark is een herkenbaar symbool, design, woord of uitdrukking dat wettelijk geregistreerd of vastgelegd is door een individu of organisatie en is gerelateerd aan een product of service van een eigenaar. Trademark vertegenwoordigd niet alleen het eigendom, maar laat ook klanten zich identificeren met een bedrijf. Dat stelt de klant gerust wanneer het neer komt op kwaliteit. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste bezitten van een bedrijf en daarom wordt het zo beschermd. Trademark wetten beschermen de eigenaren tegen exacte kopieën, maar ook tegen aangepaste versies die bijna hetzelfde zijn vergeleken met het orgineel, in de ogen van de gemiddelde consument, die zou kunnen denken dat de campagne geautoriseerd of opgezet is door de eigenaar van de trademark.

Voor Teezily gebruikers is het verboden om trademarks te gebruiken tenzij ze uitdrukkelijke toestemming van de eigenaren voor commercieel gebruik op Teezily hebben gekregen. Vanuit dit oogpunt, moeten ze het autorisatie bewijs aan het Teezily team kunnen laten zien voor het lanceren van een campagne, anders kan Teezily de campagne annuleren. Iedere tekst of tekening die te dichtbij een trademark staat is ook verboden.

 

Copyright:

Copyright is een bescherming van het orginele werk van een schrijver, ongeacht de kwaliteit en het gebruikte medium. Zulke rechten geven de eigenaar het exclusieve recht om het ontwerp/de tekst te gebruiken en te verspreiden, zonder zich te hoeven te registreren. Dit betekent dat het werk “orgineel” moet zijn om beschermd te worden.

Veel mensen gaan ervan uit dat online inhoud, of inhoud die gevonden is op websites niet onder copyright wetten vallen en dus vrij gebruikt en aangepast mogen worden zonder toestemming. Anderen denken dat de online inhoud niet wordt beschermd tenzij het een copyright bericht bevat. Dit is niet waar. Als iemand eenmaal zijn orginele werk op het internet zet dan gelden de copyright wetten automatisch en heeft de eigenaar het eigendomsrecht.

Voor Teezily gebruikers is het verboden om copyright werk van een derde partij  zonder toestemming te gebruiken. Maar je kan natuurlijk geïnspireerd raken van het werk en de ideeën van een ander. Op het moment dat je jouw orginele designs upload op Teezily heb jij copyright en kun je het claimen zodra je een schending van het copyright tegenkomt.

 

Auteursrecht:

Hetzelfde als copyright, maar het woord Auteursrecht komt uit het Frans en wordt voornamelijk gebruikt in Europa. Een Auteur is een schrijver, componist, artiest, beeldhouwer etc. Met dit recht, kunnen auteurs financieel profijt van hun creaties hebben, en moeten ze goedkeuring geven voordat hun werk geherproduceerd mag worden.

Een schrijver registreet bijvoorbeeld niet zijn hele boek, maar het gebruik van quotes en namen die direct uit het boek komen worden al gezien als schending.

 

Persoonlijkheidsrechten:

Een individu heeft het recht om het commercieel gebruik van zijn of haar naam, afbeelding, handtekening of andere aspecten van de eigen identiteit te controleren. Daarom kun je geen campagnes creëren over iemand zonder zijn of haar toestemming.

De meest voorkomende schending op dit gebied heeft betrekking op beroemdheden. Het publiceren van hun naam en afbeelding in een commerciële context is nog kwalijker als deze elementen zijn beschermd met beeldrechten, ook als er geen afbeelding is. Tevens zijn vaak de platenmaatschappij, agent of wie dan ook, zijn exclusief bevoegd om producten gerelateerd aan beroemdheden te publiceren en produceren.

 

Handige websites:

Je kunt meer leren over het intellectueel eigendom met de volgende bronnen. Ze hebben allemaal een “Veel gestelde vragen” gedeelte en een zoekmachine voor optimaal onderzoek (helaas, is er geen datebase voor auteursrecht/copyright).

https://www.inpi.fr: Het Franse nationaal instituut voor industrieel eigendom.

https://euipo.europa.eu/: Het Europees bureau voor harmonisatie van de interne markt (Trademarks en designs).

http://www.wipo.int :Wereld’s intellectueel eigendom organisatie en zoekmachine voor internationale trademarks.

http://www.uspto.gov: Verenigde Staten patent en trademark bureau.