Hoe analyseer je het ROI?

Je advertentie staat al 24 uur online, gefeliciteerd! Nu is het zeer belangrijk om je initiële resultaten te analyseren en op basis van deze resultaten beslissingen te maken over wat voor acties je moet ondernemen voor de verdere looptijd van je campagne.

Kijk 2 keer per dag naar de resultaten van je advertentie: één keer ‘s ochtends en één keer ’s avonds.

Zet je advertentie niet tijdelijk stil,  aangezien Facebook je advertentie optimaliseert op basis van je publiek.

Om er achter te komen of je door zou moeten gaan met je campagne, moet je jezelf één vraag stellen: Verdien je geld met je Teezily campagne?

De enige parameter die je kan gebruiken om te bepalen of je door moet gaan met de campagne is het ROI (return on investment). Dit geeft de winst aan die je maakt over de investeringen die je doet. In andere woorden, als je €20 investeert en je winst is €30, is je ROI 50%.

Je berekent het ROI met de volgende formule:

ROI = (opbrengsten van je investering op bijvoorbeeld Facebook) – (totale kosten die je hebt gemaakt voor je campagne) / (totale kosten die je hebt gemaakt voor je campagne)

Start door naar de Ads Manager te gaan, zoals hieronder aangegeven.

De Ad Manager laat je de activiteiten van je vorige marketing campagnes zien. Selecteer de campagne die je wilt analyseren, klik op adset en uiteindelijk op ad om de prestaties te zien.

Nadat je de campagne hebt gekozen, krijg je een rapport van de advertentie te zien. Hieronder zie je hoe deze eruit ziet.

Op het scherm hierboven zie je relevante informatie die je zou kunnen helpen om de beslissing te maken of je wel of niet doorgaat met adverteren.

  • De “Click-Through-Rate” : laat het aantal klikken op de link zien
  • De Kosten: de prijs die je betaalt voor betrokkenheid
  • De “Performance” sectie: geeft details over bepaalde sociale interacties op je advertenties.

Hier kan je de advertentie selecteren waar je graag meer informative over zou willen hebben.

Rechts zie je een overzicht met een aantal onderdelen van je advertentie, waaronder hoe vaak de foto van je shirt gezien is, het aantal likes en het aantal keren dat de foto gedeeld is.

Je kan ook zien hoe jouw advertentie eruit ziet in de tijdlijn van jouw doelgroep. Dit doe je door te klikken op “Ad preview and Placements”.

Hier kan je je advertentie zien in jouw tijdlijn. Je kan ook de reacties zien en erop antwoorden. Je kan ook het “natuurlijke” verkeer meten dat je hebt bereikt: het aantal likes en shares van de mensen uit je doelgroep, met als gevolg dat jouw advertentie door mensen wordt gezien waar je je in eerste instantie niet op had gericht.

Uit deze elementen kan je beslissen of je door moet gaan met je campagne, of dat je beter kan stoppen.

We delen de 4 soorten campagnes in op basis van één maatstaf: het ROI.