10 tips om jouw concentratie te verbeteren

Een gezonde werkplek

  1. Neem afstand van het scherm

Als het scherm te dichtbij jouw ogen is, dan kan dit leiden tot desoriëntatie. Het is belangrijk om een afstand aan te houden van 50 tot 80 centimeters en een kijkhoek van ongeveer 35 °. Deze combinatie is het meest effectief. Verstelbaar meubilair, bijvoorbeeld een bureaustoel, is ook aan te raden zodat jouw lichaamshouding perfect is.

  1. Sta af en toe op en loop wat rond

Pas jouw positie zo nu en dan aan. Neem jouw telefoon staand op of plaats grote werkapparatuur, zoals jouw printer en planken met documenten, verder weg. Hierdoor moet je vaker opstaan en ben je wat alerter.

  1. Zeg ja tegen sport

Ga naar de sportschool of doe wat kleine oefeningen om jou mentaal zo scherp mogelijk te houden. Hou af en toe een kleine pauze en rek je wat uit. Hierdoor voel je je fijner, ben je mentaal rustiger en voel je je weer fit.

  1. De perfecte belichting

Indien mogelijk, plaats jouw bureau voor een raam zodat je kan genieten van zoveel mogelijk daglicht. Zorg er alleen wel voor dat het uitzicht je niet te veel afleidt.

 

Een betere organisatie in jouw werkruimte 

  1. Maak alles netjes– in het echt en virtueel

Een goed opgeruimd bureau is belangrijk maar ook een goed georganiseerde computer is belangrijk. Verzin sterke namen voor jouw projecten, documenten en mappen en categoriseer alles. Dan is alles makkelijker en sneller te vinden. Ook is het belangrijk dat je onnodige data zo snel mogelijk verwijdert, hierdoor zal jouw computer beter functioneren.

Jouw werkomgeving moet schoon zijn en schoon blijven. Verstop kabels en organiseer jouw bureau.

  1. Maak jouw werk plek persoonlijk

Onderzoeken hebben aangetoond dat enkele persoonlijke items op jouw bureau jouw prestatie verbeteren. De reden hiervoor is een betere “feel-good factor”. Dit heeft dus een positief effect op jouw werk attitude. Maar houd het subtiel, anders wordt het te druk.

 

Maak je hoofd leeg

  1. Neem pauzes

Korte pauzes verbeteren jouw concentratie en prestatie. Pak wat te drinken of loop gewoon even wat rond. Hierdoor vermijdt je stress, heb jij jouw gedachten op orde en kun je je klaar maken voor een nieuwe ronde.

  1. Mobiele telefoons en het surfen op het web

Jouw telefoon gebruiken of surfen op het web is niet verstandig om te doen in een pauze. Jouw hersenen kunnen hierdoor niet optimaal herstellen. Het kan heel verleidelijk zijn om jouw telefoon te pakken en wat berichten te beantwoorden maar doe dat niet. Het is belangrijk om te leren dat je het werk moet scheiden van privé zaken. Hierdoor kun je meer genieten als je alles stap voor stap doet en niet alles tegelijkertijd.

  1. Non-stop muziek

Het is bewezen dat luisteren naar muziek op een lage volume tijdens het werken jouw productiviteit kan verbeteren. Je krijgt meer af dan wanneer je werkt in stilte.

  1. Blijf flexibel

Iedereen heeft een ander bioritme. Hierdoor moet jij jouw werkuren, dagelijkse taken en pauzes daarop aanpassen om jouw productiviteit zo optimaal mogelijk te houden. Jij bent jouw eigen baas en jij weet wat goed voor jou is. Organiseer alles goed en zet het op papier. Hierdoor leer jij jezelf beter kennen en begrijpen.