De Laatste Trends in Graphics

Net als in fashion, is het een komen en gaan van trends, daarom is het van belang dat ook een t-shirt ontwerper zich bewust is van de trends in de grafische wereld. Vandaar dat wij een aantal stijlen, designs en lettertypes op een rijtje hebben gezet voor 2016.

Modern Retro:

Modern Retro betekent dat de Jaren 80 en 90 graphics terugkomen. Oudere modellen van mobiele telefoons, Gameboys, Discmans, cassettebandjes, vinylplaten en alle soorten video games dienen nu als logo’s op kleding en merchandising producten. En het zijn niet alleen de geeks die deze trend volgen.

Het is vooral populair onder 20/30-jarigen die zijn opgegroeid met deze technologie, omdat het nostalgie in hen oproept.

1

Figuur 1 Modern Retro by Neil Stevens

Grote bedrijven spelen al op de trends in. Een voorbeeld hiervan is het merk Coca Cola dat een limited coke editie met space invaders van de 1978 arcade video game heeft gelanceerd.

Materiaal Design – Flat 2.0

Materiaal Design, wordt ook wel Flat 2.0 genoemd, dit is de evolutie van de platte design movement die begon in de vroege jaren 2000, waardoor IT-giganten als Apple en Google zich aan het minimalisme gewijd hebben. Alle 3D, holle of gezonken elementen die vroeger gebruikt werden, zijn verwijderd. Helaas, als gevolg daarvan is de gebruikerservaring drastisch verslechterd, waardoor de weg is vrijgemaakt voor de Flat 2.0.

Flat 2.0 is nog steeds plat en minimalistisch, maar vetter en met meer contrast, grotere lettertypes. Schaduw effecten worden toegevoegd om de gebruikerservaring te verbeteren. En hoewel deze design trend zijn oorsprong heeft in de IT-industrie, krijgt ook materiaal ontwerp aandacht in de mode-industrie. Toonaangevende sneaker producent Nike kiest voor vlakke ontwerpen in haar nieuwe collecties.

 2

Geometrische vormen

De geo trend van 2015 blijft in 2016 en zal naar verwachting vooral populairder worden als verpakking designs. Driehoeken, rechthoeken en andere geometrische vormen worden gecombineerd met 3D-elementen, een ontwerp dat is afgestemd op de jaren 80.

 3

Minimalistisch Design

Minimalistisch design raakt nooit uit de mode. Het werkt goed met 2 contrasterende kleuren zoals, zwart en wit. Ook werkt het contrast erg goed met vorm (rond, vierkant, yin-yang etc.) Het Sans Serif lettertype heeft zijn eigenschappen van het minimalisme.

4

Figuur 2: Sherlock Holmes by Olly Moss

 

Kleuren

In lijn met de opkomst van de jaren 80 trend, heldere, krachtige en levendige kleuren zullen zogenaamde “electric colors” vaker worden gebruikt in 2016. Hieronder is er een afbeelding van de keuze van het merk Pantone voor de trend kleuren van de lente 2016.

5

Figure 3 Pantene Spring 2016 Fashion Color Report

Dramatische typografie

Dit jaar moet je gaan voor typografie om gezien te worden. Het gaat allemaal over vet, speels en dramatische typografie om een statement te maken. Drama kan op verschillende manieren worden geuit, bijvoorbeeld door middel van grootte, kleur, regeling of textuur. Hieronder staan er enkele links die je kunt bekijken voor trendy lettertypen.

http://www.dafont.com/de/

https://www.fontsquirrel.com/fonts/list/hot

6