10 Tips over videoadvertenties

In de zesde editie van de Teezily Post hebben we een stuk gepubliceerd over videoadvertenties, met name over Facebook-advertenties. Videoadvertenties zijn een hele doeltreffende manier om je producten te promoten. Volgens Hubspot zijn 64% van de consumenten sneller geneigd om een product te kopen nadat ze er een video over hebben bekeken. Het gebruik van videoadvertenties kan je sales dus flink bevorderen. Maar waar moet je beginnen? Hoe maak je een videoadvertentie? Waar moet je aan denken bij het maken van een videoadvertentie? We gaan je alles uitleggen in deze blog. Hieronder vind je 10 tips voor het bedenken en in elkaar zetten van je eerste videoadvertentie.

 

1. Creëer een verhaal

Begin met een brainstormsessie voor een concept en bekijk je producten eens goed. Vraag jezelf af waar je design over gaat. Waar denk je aan als je er naar kijkt? Wat is de boodschap die je over wilt brengen? Beantwoord deze vragen voor jezelf en verzamel je ideeën in een mindmap. Het kan erg handig zijn om je ideeën te visualiseren, dit creëert overzicht. Schrijf indien nodig een script voor je video, dit kan je helpen op ideeën te komen.

 

2. Denk aan het land en de cultuur van je doelgroep

Als je een doelgroep in een ander land wilt targeten, sta er dan bij stil dat de doelgroep andere culturele gebruiken en gewoontes heeft. Marketingexperts besteden veel aandacht aan culturele verschillen bij het maken en bedenken van advertenties. Op de website van Geert Hofstede kan je allerlei informatie vinden over de culturen van verschillende landen. De manier waarop een bepaalde boodschap ontvangen wordt verschilt per cultuur. Iets wat jij grappig vindt kan door een andere cultuur misschien wel als onbeschoft gezien worden. Sommige culturen hebben een voorkeur voor tekst en informatie, andere culturen worden aangetrokken door een bepaalde ‘feel’. Leer het land en de cultuur van je doelgroep kennen, zodat je je advertentie effectief kunt gebruiken.

 

3. Houd het kort en krachtig

Uit onderzoek is gebleken dat 5% van de mensen afhaakt na de eerste 60 seconden van een filmpje, na 2 minuten is 60% van de mensen al afgehaakt. Je kunt je videoadvertentie dus het beste kort en krachtig houden. Met zo’n 30 seconden heb je genoeg tijd om je producten te presenteren, maar loop je niet het risico dat de kijker afhaakt.

 

4. Trek de aandacht in de eerste 5 seconden

Het belangrijkste en meest uitdagende gedeelte bij het maken van een videoadvertentie is zorgen dat je direct de aandacht van de kijker trekt, het liefst binnen de eerste 5 seconden. Daarna moet je zorgen dat ze geïnteresseerd blijven zodat ze door blijven kijken. Je kunt iemands aandacht goed vasthouden door te zorgen dat ze zich herkennen in je advertentie. Creëer een verhaal waarmee je de kijker bij het product betrekt, zorg ervoor dat ze zichzelf gaan voorstellen met jouw product. Denk ook goed na over de muziek die je publiek aantrekt. Onderzoek heeft aangetoond dat humoristische muziek het beste werkt, maar het moet natuurlijk wel bij je design passen. Als een humoristisch muziekje niet bij je ontwerp past, probeer dan een spannend of emotioneel geluid. Een andere manier om de aandacht van je publiek te trekken is om te benadrukken dat het product maar voor een beperkte periode verkrijgbaar is. Het begin van de video moet de aandacht grijpen, maar niet gelijk alles weggeven. Geef de kijker een gevoel van spanning. Dit doe je niet zomaar even en het kost wat moeite, maar het is het uiteindelijk allemaal waard.

 

5. Gebruik duidelijke taal

De juiste toon en het juiste taalgebruik zijn essentieel bij het overbrengen van je boodschap. Probeer jargon te vermijden. Technische termen worden vaak niet begrepen door het publiek dat je probeert te bereiken. Gebruik duidelijke, simpele taal om te zorgen dat de kijker je begrijpt en de waarde van je product verstaat. Gebruik pakkende zinnen en termen zoals: “Limited Edition”, “Alleen hier verkrijgbaar”, “Laat deze kans niet schieten” of “Ben jij een … fan? Dan is dit product echt wat voor jou!” om te benadrukken hoe speciaal jouw product is.

 

6. Vind de perfecte beelden en audio

Het vinden van de juiste muziek is makkelijker dan het lijkt. Er zijn veel online databases waar je de muziek en geluidseffecten die je nodig hebt kan vinden. Hier zijn er een paar:

 

 

Naast muziek moet je natuurlijk ook nadenken over het beeldmateriaal voor je video. Als je een goede camera hebt kan je je eigen beeldmateriaal filmen. Als je dat te ingewikkeld vindt zijn er ook hele handige stock video websites. Neem eens een kijkje op www.placeit.net, een website met geweldige T-shirt mock-ups en video templates. Als je meer algemeen beeldmateriaal zoekt kan je de websites hieronder eens bezoeken:

 

  • Videvo: gratis stock video beeldmateriaal
  • Pixabay: gratis foto’s en video’s en stock video beeldmateriaal
  • Pexelsgratis stock foto’s

 

Behalve deze websites zijn er ook veel publieke domeinen met beeldmateriaal zonder copyright, zoals www.Pond5.com en www.Archive.org

 

7. Zoek het juiste editprogramma 

Er zijn editprogramma’s voor desktops en voor smartphones. Als je aan de slag wilt vanaf je smartphone kun je de apps hieronder proberen:

 

  • Power Director (Android)
  • iMovie (Apple)
  • Splice by Gopro

 

Als je liever vanaf een computerscherm werkt zijn er ook een aantal programma’s die je kunt overwegen:

 

  • IMovie: Met de Apple moviemaker kan je afbeeldingen, video’s en audio-opnames importeren om professionele video’s te maken.
  • Windows Movie Maker: Gratis editprograma met meerdere features.
  • Quik by Gopro: Gebruikersvriendelijk programma om snel video’s of slideshows te creëren.
  • Lumen 5: Gratis tool die je advertentieteksten omtovert naar een video. Je kan zelfs “calls to action” toevoegen!
  • Da Vinci Resolve: Gratis editprogramma voor video’s die er professioneel uitzien.

 

8. Kies een goede thumbnail

Onderschat nooit het effect dat een thumbnail heeft op je video. De thumbnail is het eerste wat het publiek te zien krijgt, en moet ze overhalen om de video te bekijken. Het is de “cover” van je video. Zord dat je een interessante, opvallende thumbnail gebruikt, die het publiek een hint geeft waar de video over gaat, zoals een preview van hoe je ontwerp er uitziet.

 

9. Zoek uit waar en wanneer je je video het beste kunt uploaden

Als je je video afhebt moet je gaan bedenken waar en wanneer je de video wilt uploaden. Ga voor een platform dat bij je marketingstrategie past. het meest gebruikte platform voor T-shirt marketing is Facebook. Facebook biedt je de mogelijkheid om een “call to action” toe te voegen, bijvoorbeeld “Shop nu” of “Ontdek meer”. Deze optie verschijnt automatisch bij het uploaden van je video. Er zijn ook andere opties dan Facebook om je video te publiceren. Je kan de video bijvoorbeeld ook toevoegen aan je klanten-e-mails. Uit onderzoek is gebleken dat video’s in e-mails een doorklikratio van 200% tot 300% hebben. Je kunt je productvideo ook integreren op de landingspagina van je persoonlijke winkel of Facebookpagina om conversie te stimuleren. Er zijn meerdere manieren om je videoadvertentie effectief in te zetten.

 

10. Analyseer en experimenteer

Zodra je video live is kun je gaan observeren, analyseren en aanpassingen maken waar nodig. Op Facebook kun je de inzichten gebruiken om de betrokkenheid van je publiek te analyseren. Bekijk de data nauwkeurig en gebruik je ondervindingen om je advertentie te verbeteren. Experimenteer met je advertenties, probeer een andere lengte, muziek, beeldmateriaal, tekst etc. en kom erachter wat het beste werkt. Het kan wat tijd kosten, maar Rome is niet in één dag gebouwd!